Het Molletje

Wie kent hem niet, het nog steeds populaire molletje uit “Die Sendung mit der Maus”.

Het Molletje (in het Tsjechisch: Kretek of Kreteček en in het Engels: Little Mole) heeft de hoofdrol in de gelijknamige reeks van korte animatiefilms die door de Tsjechische filmmaker Zdeněk Miller in de jaren 50 en 60 werden gemaakt.
Vanaf de jaren 70 en 80 werd de serie ook in Nederland uitgezonden door de NOS en de VARA.

Gadgets van het Molletje

Vandaag de dag is het Molletje nog steeds populair en is er nog steeds vraag naar leuke gadgets/hebbedingetjes in de vorm van o.a. een knuffel, sleutelhanger of poppetje die populair zijn bij alle leeftijden.

Door de link tussen Het Molletje en graven is deze ook populair in het “grondverzetwereldje” (denk hierbij aan machinisten van grondverzetmachines, chauffeurs, stratenmakers, hoveniers en andere groepen die zich hiermee verbonden voelen).

Zo worden er o.a. ook veel kleine poppetjes van Het Molletje als zogenaamde “dashboard poppetje” door ons verkocht, die we desgewenst ook met een plakstrip onder de voetjes kunnen leveren.

Oorsprong

Zdeněk Miler wilde in het begin van de jaren 50 een eigen tekenfilmfiguur creëren. Door gebrek aan goede ideeën besloot hij ‘s avonds een wandeling te maken. Toen hij daarbij over een molshoop struikelde, ontstond zo het idee van “Het molletje” (Kreteček). Vervolgens werkte hij in drie maanden tijd zijn creatie uit.

Van een blind diertje dat voornamelijk onder de grond leeft, maakte hij een vrolijk en innemend figuurtje dat zijn kopje regelmatig boven de grond uitsteekt. In het eerste filmpje uit 1957, waarin de mol een overal draagt, was het molletje ook sprekend te horen. In de daaropvolgende afleveringen spreekt hij slechts een brabbeltaaltje.

Al vanaf het eerste filmpje was het een groot succes, waardoor ook de Duitse zender WDR interesse toonde. In ruil voor uitzendrechten ging de WDR nieuwe afleveringen meefinancieren. Deze werden uitgezonden als onderdeel van het programma “Die Sendung mit der Maus”. Ook in de Nederlandse versie van dit populaire programma waren de belevenissen van het molletje en zijn vriendjes de muis, het konijn en de egel te zien.

In elke aflevering als Het Molletje zijn hoofd boven de grond steekt, stuit hij op een ander dier, een voorwerp of een probleem wat hij creatief weet op te lossen.

In 2002 werd het laatste filmpje door Zdeněk Miler op 81 jarige leeftijd gemaakt. Vervolgens waren er in 2005 nog een aantal filmpjes uit de periode 1963-1975 te zien, waaronder in de  Nederlandse bioscopen met de titel “De avonturen van het Molletje”, gevolgd door “De nieuwe avonturen van het Molletje” in 2009.

Zdeněk Miler is 30 november 2011 overleden op 90-jarige leeftijd.

 

Info/naslag:
Wikipedia.org | kindertvgeheugen.nl